onsdag 9 februari 2011

ASL - Att skriva sig till läsning

ASL - att skriva sig till läsning är en metod för att lära sig läsa och skriva och har sitt ursprung från Tragetorn. Metoden blev känd tack vare norrmannen Arne Tragetons forskning. Erica Lövgren förklarar ASL så här, det handlar om datorskrivning, men framförallt om allt de hinner med när de slipper kämpa med bokstavsformandet samtidigt som de ska få fram sitt berättande. Med datorn går det mycket lättare, eftersom bokstäverna redan finns färdiga på tangentbordet.

Torsdag den 12 maj 2011 kommer Erica till oss i Umeå och föreläser om hur man kan arbeta med ASL.
Om Erica Lövgren, vinnare av Guldäpplet 2009



Erica har skrivit en bok om ASL,

Ericas bok

Samlad information om ASL

Ericas blogg om bla ASL

Datorn i Utbildningen om Tragetorns modell



Bokstavsljud-Umeå
När eleverna arbetar med ASL kan man lägga till ljud så att de hör bokstavsljud alt bokstavsnamn när de skrivtränar. Både i grundskolan och på gymnasiet har vi kommunlicens på Claro Read plus. I detta program kan man göra inställningar för att kunna lyssna på bokstavsljud eller bokstavsnamn medan man skriver.
Inställningar i Claro Read för bokstavsljud; välj inställningar, välj röst, gå till avancerat, bocka för "Tecken" och "Bokstavsljud" sedan "OK". Vill du höra bokstavsnamn istället för bokstavsljud så bockar du ur rutan Bokstavsljud.( Man kan dock inte välja mellan lång eller kort vokal). Det går även bra att välja ord så att elever istället får lyssna på hela ordet när det skrivs eller både bokstavsljud och ord beroende på behov och syfte.

ABC på PC-Umeå
ABC på PC är ett enkelt och tydligt tangentbordsträningsprogram som jag kommer att beställa som kommunlicens till Umeå under april månad. Med detta program kan du hjälpa dina elever att träna på rätt fingersättning med båda händerna på tangentbordet. Detta gör att man skriver snabbare, bättre ergonomiskt samt gör att man kan fokusera tex på tavlan och samtidigt skriva utan att behöva flytta blicken alltför ofta.

Att fundera på under Ericas föreläsning
1. Vad tror du kan vara bra med denna metod, ge exempel...
2. Ser du några farhågor med denna metod, ge exempel...
3. Vilket stöd finner vi i den nya läroplanen och kursplanen i svenska för att arbeta med metoden ASL?
Svara på frågorna genom att sända in kommentarer till detta inlägg efter föreläsningen.

2 kommentarer:

Birgitta Ahlgren sa...

Jag ser fram emot att få veta mer om läsmetoder och tycker terminen har ett bra upplägg.

Annika sa...

Tack för din kommentar Birgitta, du är först att kommentera. Ja, det blir mycket om läsmetoder framöver :)