onsdag 9 februari 2011

Välkommen!

Välkommen till Kommunikation, läs- och skrivutveckling i Umeå :)

Jag, Annika A Davidsson kommer att vara koordinator för detta nätverk en tid framöver. Jag är svenska/SO-lärare men även specialpedagog och it-pedagog, anställd av Elevhälsan.

Näverket är en förlängning av ett tidigare språkprioprojekt för grundskolan som startades 2008. Nätverket har tidigare samordnats av Anne Nilsson som är en av våra duktiga dyslexiutredare i Umeå. Intiativtagare är Lena Enmark, utvecklingsledare.

Denna blogg kommer att vara ett kommunikationsverktyg för nätverkets medlemmar. Vi välkomnar även andra intresserade att läsa eller kommentera våra inlägg.Datum ht 2011

Träff 1: 21 september, Stadshuset, Ryttmästaren (Ordenssalen), ta med egen dator

Kanske ni läser en bok i sommar, fundera då på HUR ni gör när ni läser olika böcker, försök sätta ord på hur ni gör och vad ni tänker när ni läser. Detta kommer vi nämligen att tala mer om på våra träffar. Mer information om innehåll i våra träffar finner ni framöver i vår blogg (läs mer nedan).

Träff 2: 21-22 oktober, Dysleximässan i Skellefteå

Träff 3: 8 november Professor Monica Reichenberg, Stadshuset, Ryttmästaren (Ordenssalen)

Fokus 2011/12 - Metoder i läsförståelse
Läsåret 2011/12 kommer vi att fördjupa oss i några forskningsbaserade modeller för att uppnå förbättrade resultat i läsförståelse. Vi kommer att använda oss av Barbro Westlunds bok ”Att undervisa i läsförståelse”, en översikt över aktuell läsforskning. Förhoppningsvis kommer vi att lära oss mer om läsförståelse, fler metoder, prova på metoder på våra skolor, diskutera, reflektera och kanske även påverka flera skolors arbetssätt i detta område…
Vi kommer att få besök av professor Monica Reichenberg som har skrivit boken ”Vägar till läsförståelse”, hon kommer att föreläsa och eventuellt även stödja vårt gemensamma utvecklingsarbete i gruppen.
Dysleximässan
För många elever vi träffar är läsande och skrivande knepigt och då är det bra att vi lär oss mer om läs- och skrivsvårigheter. Vi har därför även planerat in en liten utflykt till Dysleximässan i Skellefteå den 21-22 oktober.
Litteratur
Att undervisa i läsförståelse av Barbro Westlund.

Vi ses snart :)

Ps bilden är från förra sommaren, ett av mina blomarrangemang, visst börjar man längta lite nu när solen visat sig igen Ds

1 kommentar:

Annika A Davidsson sa...

Här skriver du en kommentar till ett inlägg, kanske en fråga, en tanke du vill diskutera eller ett påstående. Kanske du har något du vill kommentera redan nu när det gäller grovplaneringen av nästa läsår?